Veilig op weg

met Rijschool Diazoni

Na autorijles bij Rijschool Diazoni in Amstelveen is het zover: examens

Je rijbewijs halen. Hoe zit dat ook alweer? Nadat je rijlessen hebt gevolgd bij Rijschool Diazoni in Amstelveen en er helemaal klaar voor bent, is het tijd voor rijexamens. Om je rijbewijs te halen moet je een theorie- en praktijkexamen afleggen… én daarvoor slagen natuurlijk. Wij helpen je daar niet alleen bij, maar geven je ook alvast wat handige informatie

Ik wil rijles volgen

JE THEORIE-EXAMEN

Het moment is daar: je gaat theorie-examen doen.

rijschool Amstelveen

Wat gebeurt er bij het examencentrum?

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. Bij het CBR meld je je bij de receptie of bij de aanmeldzuil. Daar controleert een medewerker je identiteitsbewijs. Let dus goed op dat je een geldig identiteitsbewijs meeneemt. Na deze controle krijg je het nummer van het tafeltje waaraan je je examen gaat doen. Mobiele apparatuur is niet toegestaan tijdens het examen. In sommige examencentra krijg je toegang tot een kluisje waar je je spullen kunt opbergen.

 

Hoe verloopt het theorie-examen?

Je theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit meerkeuze, ja/nee en invulvragen. Per vraag bekijk je een verkeerssituatie op een groot televisiescherm. Bij elke situatie moet je je voorstellen dat jij de bestuurder bent.

Bekijk: Zo gaat het bij het theorie-examen:

Het theorie-examen bestaat uit 3 delen:

1. Gevaarherkenning
Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Om deze te beantwoorden, krijg je steeds 8 seconden per vraag. Dat lijkt kort, maar op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Om te slagen moet je bij dit onderdeel minstens 13 vragen goed beantwoorden.


2. Kennis

In dit onderdeel laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen. Je krijgt 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden.

 

3. Inzicht

In dit onderdeel laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste
beslissingen kunt nemen. Je krijgt 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.

 

Klassikaal of individueel

Het theorie-examen kan klassikaal of individueel worden afgenomen. Tijdens het klassikale examen leg je het examen af in een zaal met andere kandidaten. Bij het individuele examen maak je het examen alleen in aanwezigheid van een CBR-medewerkers. De vorm van examen doen heeft geen invloed op de vragen.

 

De uitslag
Je krijgt de uitslag binnen een paar minuten na afloop van het examen. Je hoort dan of je geslaagd of gezakt bent. Ook kun je per examenonderdeel inzien hoeveel vragen je goed of fout had. Dit is vooral handig wanneer je niet geslaagd bent. Zo weet je wat je zwakke punten zijn en waar je extra aandacht aan moet besteden. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Wij registeren dit voor je in ons systeem. De uitslag van je theorie-examen blijft anderhalf jaar geldig. Zorg dus dat je binnen die tijd ook voor je praktijkexamen slaagt.

Nog vragen?

LEERTIPS VOOR JE THEORIE-EXAMEN

Zorg dat je de lesstof goed kent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het examen. Hoe je leert, bepaal je natuurlijk helemaal zelf, maar wij helpen je graag op weg met iTheorie om je goed voor te bereiden op het theorie-examen.

 • Volg bij ons naast praktijk- ook theorielessen van iTheorie, zo vergroot je de kans dat je voor beide examens slaagt aanzienlijk.
 • Leer de theorie met behulp van een autorijles theorieboek. Deze boeken koop je bij ons of in een (online) boekhandel en uitgevers van verkeersmiddelen. Er bestaan ook cd-roms met lesstof.
 • Volg een online cursus en oefen. Er zijn verschillende websites die zulke cursussen aanbieden.
 • Alle verkeersregels en de betekenis van alle verkeersborden kun je online vinden op de website van de Rijksoverheid.
 • Oefenmateriaal van iTheorie is bij ons aan te schaffen.
 • Heb je al iTheorie? Dan kan je hier inloggen:

 

 

JE PRAKTIJKEXAMEN

Na het volgen van rijlessen ben je er dan eindelijk klaar voor: het praktijkexamen.

praktijkexamen autorijles

Aanvang van het praktijkexamen

Een regulier praktijkexamen duurt 55 minuten. Zorg dat je ruim een kwartier van tevoren aanwezig bent. Zo kun je je rustig voorbereiden op het examen. Je eigen rij-instructeur van Rijschool Diazoni mag meerijden en aanwezig zijn bij het eindgesprek met de examinator. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs en het zelfreflectieformulier van het CBR mee te nemen.

 

Hoe verloopt het praktijkexamen?

Je maakt kennis met de examinator. Hij zal je uitleggen waar het examen uit bestaat. Hierna moet je het zelfreflectieformulier overleggen. Dit formulier bespreken jullie na afloop van het examen. Ook controleert de examinator je identiteitsbewijs en of je geslaagd bent voor je theorie-examen.


Op het parkeerterrein krijg je een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Na de ogentest stelt de examinator je enkele vragen ter voorbereiding op de rit. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over de lampjes op het dashboard en het controleren van de verlichting of banden. Dan begint de rit. Gedurende 10 à 15 minuten rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden en voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. 

De belangrijkste aandachtspunten:

 • Het wegrijden
 • Rijden op rechte en bochtige weggedeelten
 • Je gedrag nabij en op kruispunten
 • In- en uitvoegen
 • Inhalen en zijdelings verplaatsen
 • Je gedrag nabij en op bijzondere weggedeelten
 • Bijzondere manoeuvres

Tijdens het examen krijg je alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Het examen helemaal foutloos afleggen hoeft niet. Het gaat om het totaalbeeld. Het belangrijkste is hoe je reageert op overig verkeer en of je de situatie meester bent

Kortom: de examinator beoordeelt of je voldoende kennis en vaardigheid in huis hebt om zelfstandig en veilig aan het verkeer deel te nemen.

 

De uitslag

Direct na afloop van het examen krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Bekijk: Zo gaat het bij het CBR Praktijkexamen Auto:

Meer weten?