top of page
Theorie en praktijkexamen

VOORBEREIDING OP THEORIE EN PRAKTIJKEXAMEN

THEORIE EXAMEN, WAT MAG JE VERWACHTEN?

De eerste stap naar het behalen van jouw rijbewijs is het afleggen van een theorie-examen. Dit mag al vanaf jouw 16e levensjaar. Tijdens het theorie-examen krijg je verschillende meerkeuzevragen voorgeschoteld, waardoor je laat zien dat je gevaar herkent, de verkeersregels weet en het inzicht hebt om je te begeven in het verkeer. Na je theorie-examen tot een goed einde te hebben gebracht, kun je veilig de weg op. Het examen leg je af op de computer en daar heb je in totaal 30 minuten de tijd voor. Zo krijg je bij het onderdeel gevaarherkenning 8 seconden per vraag. Bij de andere onderdelen, kennis en inzicht, is geen tijd per vraag ingesteld. Wel krijg je voor het volledige onderdeel kennis 8 minuten. Voor het onderdeel inzicht is dat 16 minuten. Lijkt dat te weinig voor je? Dan is er ook de mogelijkheid om het theorie-examen met extra tijd te maken of het individueel begeleide examen af te leggen. Hiervoor krijg je in totaal 45 minuten. Praktisch is dit 5 minuten extra tijd voor het onderdeel kennis en 10 minuten extra voor het onderdeel inzicht. Het aantal vragen dat je goed moet beantwoorden om te slagen, hangt af van het onderdeel. Zo krijg je bij het onderdeel gevaarherkenning 25 vragen waarvan je er 13 of meer goed moet beantwoorden. Bij kennis zijn er 12 vragen, maar moet je er 10 of meer goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen en hier moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden om je voorlopige rijbewijs te mogen ontvangen. Het resultaat van je examen krijg je enkele minuten na afloop. Je hoort dus meteen of je geslaagd of gezakt bent. Bij ontvangst van de uitslag zie je ook per examenonderdeel welke vragen je goed of fout had. Dat is handig wanneer je niet geslaagd bent, want zo weet je waar jouw zwakke punten liggen en waar je extra aandacht aan moet besteden. Ben je wel geslaagd? Gefeliciteerd! Jouw voorlopig rijbewijs is 1,5 jaar geldig. Zorg er dus ook voor dat je binnen deze tijd je praktijkexamen met succes aflegt.

WIL JE MEER KANS OP SLAGEN BIJ JOUW THEORIE-EXAMEN?

Volg onze cursus voor een goede voorbereiding. 

PRAKTIJKEXAMEN, DE LAATSTE STAP NAAR ZELFSTANDIG RIJDEN

Vanaf het 17e levensjaar mag je jouw praktisch rijexamen afleggen bij het CBR. Hiervoor moet je wel reeds geslaagd zijn voor het theoretisch examen. Het praktisch rijexamen duurt zo’n 55 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen. Na een kennismaking met je examinator doe je nog op het parkeerterrein een ogentest waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen vanaf 25 meter afstand. Daarna krijg je nog enkele vragen over de auto. Deze kunnen gaan over onder meer het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. Vervolgens begin je aan de examenrit. Deze duurt zo’n 35 minuten en je rijinstructeur kan mee in de auto. Tijdens het examen rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem en op aanwijzingen van de examinator. Tijdens het praktisch examen word je beoordeeld op veilig en zelfstandig rijden. Er wordt gelet of je de auto beheerst, jouw kijkgedrag en het verlenen van voorrang. Terug bij aankomst op het examencentrum krijg je meteen te horen of je al dan niet geslaagd bent voor je praktisch rijexamen. Ben je geslaagd, dan kun je de volgende dag jouw rijbewijs ophalen op het gemeentehuis. Ben je gezakt? Dan hoor je aan welke zaken je moet werken zodat je samen met jouw instructeur opnieuw aan de lessen kunt beginnen ter voorbereiding van het herexamen.

Nederlandse rijschool
Verkeersborden

WIL JE PERFECT VOORBEREID ZIJN VOOR JOUW PRAKTISCH RIJEXAMEN?

Vraag dan rijlessen aan bij Rijschool Diazoni in Amstelveen waarbij we jou stap voor stap helpen om zelfstandig te kunnen rijden.

bottom of page